Best man speech op een bruiloft

Door boombes op woensdag 22 april 2015 12:53 - Reacties (17)
Categorie: -, Views: 5.908

Ik ben gevraagd om te getuigen op de bruiloft van vrienden van me, de meneer in questie laten we hem Rick noemen voor het gemak heb ik leren kennen via world of warcraft en hij zijn toekomstige vrouw via mij, laten we haar melissa noemen. Nu moet ik een aardig woordje over deze mensen schrijven en het moet voor alle mensen toegankelijk zijn dus ook ouders en schoonouders. Nu weet ik dat dit geen lichtgeraakte mensen zijn maar toch zou ik graag jullie mening willen hebben.

Het 2de waar ik een mening over wil hebben is de bescheidenheid die je als getuigen moet laten zien, het is geen verhaal dat om mij draait als hoofdpersoon maar om de dag van hun leven met het verhaal van hun ontmoeting.
De 2de vraag is dus: Is het een genoeg op hun gericht zonder teveel op mezelf te focussen.

Vraag 3 is een makkelijke:
Is het een beetje leuk leesvoer, of een leuk verhaal geworden?

Melissa en Rick; De ontmoeting.
Voordat ik kan vertellen hoe Melissa en Rick elkaar hebben ontmoet, zal ik jullie meenemen naar een land dat azeroth heet. Dit land zit vol met gevaren en draken, epische queeste en ongein met mensen die je niet kent in een groep, zoals naakt van de hoogste poort van de stad afspringen; waarom? omdat het kan. Want zonder dit land waren we nu niet hier geweest om deze trouwerij te mogen vieren. Ik heb het natuurlijk over World of warcraft. Er zijn 2 kanten die tegen elkaar vechten in dit spel, the horde (de bad guys), en the alliance. Rick, good guy zoals die is, koos voor de alliance en na heel wat uurtjes kleine beesten dood te hebben gehakt werd hij sterk genoeg om tot een guild te kunnen toetreden. Hier leerde Rick en ik elkaar kennen en ook vertelde hij over zijn muziek smaak en dat hij een keer naar een andere, real life, land wilde gaan gevuld met muziek en rare mensen die allerlei ongezonde versnaperingen naar binnen schuiven. Dit was zijn eerste keer graspop, zijn ontmaagding zo gesproken. Deze ontmaagding was een beetje stroef en hij was moe van zijn lange reis en samen met zijn toenmalig reisgezelschap besloten ze om 22.30 te gaan slapen op graspop. Aangezien ik wist waar Ricks hoofd rustte die nacht, zijn we het tentenkamp binnengedrongen en net zolang lawaai gemaakt totdat er een half slaap dronke man uit een tent kwam gekropen en zei; sssstttt dadelijk wordt de rest wakker, waarop onze reactie luidkeels was: SLAPEN OP GRASPOP??!? Dat was de eerste nacht die ik ooit met Rick door heb gebracht ;).

Nu om de aandacht even te verleggen moeten we een jaar terug voor mijn ontmoeting met Rick, maar wel in hetzelfde land van muziek en ongezonde versnaperingen. Een groep jongeren kon niet wachten om naar het festival te gaan dus waren er al heel vroeg aanwezig en er waren nog een paar plekjes over naast onze tenten, deze plekken werden apart gehouden voor schone jonkvrouwen die het niet aankonden om nog verder te lopen met hun bepakking. Na enige tijd wachten kwamen daar inderdaad 3 belgische dames aangelopen die net klaar waren met hun examens en redelijk laat op het festival aankwamen waardoor er geen goede camping plaats meer beschikbaar was. Hoffelijk zoals de groep jongeren was besloten ze een helpende hand uit te steken aan deze jonge dames en zeiden; Kom maar hier liggen, hier is nog plek. Op dit moment hield de hoffelijkheid ook wel een beetje op want op het moment dat de bepakking van de dames neerplofte en er een tent werd opgezet ploften de jongeren in hun stoeltjes pakte een blik bier en genoten van het uitzicht van een aantal dames die moeite hadden met een tent op te zetten, maar helpen Ho-maar. Deze ridders in stoffig armor bleken toch gewone jongeren.
2 jaar hierna werd er weer naar hetzelfde land vertrokken, wat overigens traditie is geworden. Rick stapte vanaf Rotterdam in de trein en halverwege komt het meesterbrein erachter dat hij zijn visum voor het beloofde land is vergeten. Zonder visum geen toegang natuurlijk. Hierdoor moest hij “even” omdraaien en terug naar huis. Gelukkig had hij een lieve zus die als redder in nood, in de auto sprong en hem tegemoet reed, nadat op het station het kaartje was overhandigd aan het meesterbrein kon hij verder op weg naar het heuvelland.
Ondanks de vertraging en vermoeidheid was hij zeer goed gezind en stapte in bij diezelfde jongen die hem uit zijn slaap had gehaald op graspop ťťn jaar eerder.
De dames hadden een plekje voor ons vrijgehouden en na de moeilijke start werd er een gezamenlijk tentenkamp gemaakt en dit was de eerste keer dat Melissa en Rick elkaar ontmoetten. En na een heel gezellig weekend ging iedereen terug naar huis en leefde nog lang, ownee, wacht even.
Nog een jaar later was het bijna hetzelfde verhaal we hadden een gezamenlijk tenten kamp en ik had te horen gekregen dat er wat problemen waren bij Melissa in haar relatie. We waren op graspop en Rick vroeg: goh, hoe zit het nu eigenlijk met Melissa. Mijn antwoord was: volgens mij is die gewoon vrijgezel…. Niets vermoedend. De volgende dag zag ik Melissa en Rick gezellig in de graspop zon zitten naast elkaar op een bankje en genietend van een van de vele ongezonde versnaperingen van dat weekend, en het was duidelijk dat er een vonk over sprong. Tot mijn verbazing zag ik dat hun handen elkaar aanraakte en heel lieflijk elkaar vasthadden een paar momenten verder. De verbazing bij anderen was nog iets groter. Langzaam werd het duidelijk dat er een inschattingsfoutje gemaakt was, toen mij de vraag werd gesteld; vind jij dat niet vreemd dat die 2 zo bij elkaar zitten? begon langzaam te dagen wat er mis was gegaan. Een zin later werd het compleet duidelijk: Melissa had net een huis gekocht met Tom… Oeps… dat was even slikken, hoe ga ik dit Rick vertellen?
Inmiddels in een roes gevallen van muziek en bier werdt dit naar de achtergrond verdreven en toen in de auto naar huis alles een beetje helder werd, vroeg Rick, goh hoe zit dat nou met Melissa want ik snapte het niet helemaal. Mijn antwoord was: Rick we moeten even praten…
nadat Rick ook op de hoogte was van de situatie van Melissa bleef het even stil en volgde een diepe zucht.
We spoelen dit verhaal weer even een jaar vooruit na hoop dingen die gebeurd zijn. Maar Melissa was inmiddels ťcht vrijgezel en het was weer tijd voor graspop. Rick ging ook weer mee. De vonk was nog steeds daar die het jaar ervoor was ontstaan. Het was duidelijk dat er wederzijds interesse was en op een ochtend was dan ook 1 van de 2 tenten waar in geslapen werd leeg… de rest is geschiedenis.

Volgende: Jan de wandelaar en de game vloeistof 04-'13 Jan de wandelaar en de game vloeistof

Reacties


Door Tweakers user crowke, woensdag 22 april 2015 13:34

rule1: Don't mention the ex...
verde een tof verhaal...

Door Tweakers user EJlol, woensdag 22 april 2015 13:40

Het deel waarin je Rick ontmoet is prima. Het tweede deel, en het laatste deel zijn matig, dan wel niet leuk. In het tweede gedeelte heb je het over dames die een tent opzetten, en waarbij er alleen toegekeken wordt. Het is hier niet direct duidelijk dat Melissa hier tussen zit danwel dat jullie alsnog contact gehouden hebben. Ik zelf zou ook de chronlogische volgorde aanhouden. In het kort dus:

Verhaal ontmoeting melissa
Verhaal van slapende rick (evt met een zinnetje erbij dat melissa dat jaar er niet bij was)
Daadwerkelijke ontmoeting.

Daarnaast vind ik het vreemdgaan niet iets om op een bruiloft te verkondigen. Nu vind ik vreemdgaan sowieso iets dat not done is, maar ik heb geen idee hoe Rick en Melissa (en hun families) daar tegenover staan, en dus kun je dit puntje beter zelf afwegen of je er iets mee wilt doen.

Door Tweakers user Ample Energy, woensdag 22 april 2015 14:08

Ex zou ik sowieso niet vermelden inderdaad.

Verder is het misschien leuk om niet te zeggen dat Azeroth van World of Warcraft is? Voor iedereen die het "natuurlijk" vind is het al direct duidelijk en voor iedereen die de link niet legt is het misschien niet relevant.


* Ample Energy gaat zijn kaartje maar eens bestellen

Door Tweakers user boombes, woensdag 22 april 2015 14:16

Even voor de duidelijkheid, er is niet vreemd gegaan, een jaar later is pas weer toenadering gezocht (ruim 9 maanden nadat de vorige relatie over was) en die keer dat ze bij elkaar in de tent hebben gelegen is hun kennende niks gebeurd en alleen geknuffeld.

De ex niet noemen vind ik lastig aangezien het tot een OEPS.... situatie heeft geleid waar voor de rest geen narigheid uit ontstaan is maar elleen een hand vastgehouden is, meer niet en dat heeft wel de basis gelegd voor hun relatie... misschien dat ik dat anders moet verwoorden. Bedankt voor de input zover.

En bedankt voor de feedback, ik zal de zin over ons bier zuipen terwijl de vrouwen een tent opzetten even anders verwoorden zodat het duidelijk wordt dat melissa bij die dames zat en we daarna contact hebben gehouden en dat de reden is dat melissa en rick elkaar ontmoet hebben.

[Reactie gewijzigd op woensdag 22 april 2015 14:17]


Door Tweakers user boombes, woensdag 22 april 2015 14:26

Ample Energy schreef op woensdag 22 april 2015 @ 14:08:
Ex zou ik sowieso niet vermelden inderdaad.

Verder is het misschien leuk om niet te zeggen dat Azeroth van World of Warcraft is? Voor iedereen die het "natuurlijk" vind is het al direct duidelijk en voor iedereen die de link niet legt is het misschien niet relevant.


* Ample Energy gaat zijn kaartje maar eens bestellen
Thx voor je feedback btw!
Zie je waar WoW en graspop goed voor kan zijn. Het leidt in iedergeval tot 1 trouwerij en misschien zelfs wel tot 2, die van mezelf ooit. Zonder WoW had ik mijn huidige vriendin niet gekend, niet dat ze zelf speelde maar dat is een verhaal voor een andere keer.

Door Tweakers user -RetroX-, woensdag 22 april 2015 14:30

Hmmm.... ik lees meer over de relatie tussen jouw en Rick dan tussen Rick en Melissa.

Ik snap dat je gevraagd bent door Rick hiervoor maar heb je ooit met Melissa alleen (dus zonder Rick) gesproken over hoe zij het geheel ziet?

De stijl is prima maar dat de ex nog meer tekst krijgt dan het bruidje... that aint right ;)

Door Tweakers user Speedfightserv, woensdag 22 april 2015 15:18

ex vermelden is not done. :)

Wel lang verhaal ;) is meer wat voor in het boekje op tafel zal ik maar zeggen :p

Door Tweakers user sebastius, woensdag 22 april 2015 21:15

Pff ik vind het een suffe tekst. Klinkt vast lollig in je hoofd maar hier sta je een beetje mee voor aap. Vooral dat stuk dat de dame in kwestie net een huis en bla bla, laat dat gewoon weg.

Door Tweakers user boombes, woensdag 22 april 2015 22:13

sebastius schreef op woensdag 22 april 2015 @ 21:15:
Pff ik vind het een suffe tekst. Klinkt vast lollig in je hoofd maar hier sta je een beetje mee voor aap. Vooral dat stuk dat de dame in kwestie net een huis en bla bla, laat dat gewoon weg.
Bedankt voor je opbouwende kritiek

Door Tweakers user Tsurany, woensdag 22 april 2015 23:31

Doodsaai verhaal om eerlijk te zijn. Zulke anekdotes over een spel zijn wellicht nog leuk als je echt met een stel nerds zet maar zou ik absoluut niet op een bruiloft vertellen, je staat inderdaad voor aap. De rest van de mensen zal echt raar staan kijken en er niet om kunnen lachen.
Jou eerste kennismaking met Melissa is onsamenhangend en ik zie de toegevoegde waarde niet echt om dat zo uitgebreid te doen. Teveel op jezelf focussen.
Het stukje over knuffelen terwijl de ander een relatie heeft is inderdaad not done, vertel dan dat het de eerste ontmoeting was maar dat het toen niks geworden is en dat ze elkaar een jaar later gelukkig wel vonden. Hou het in ieder geval oppervlakkig. Ingewijden weten de details wel maar de rest hoeft het niet te weten noch dient het opnieuw genoemd te worden.


Ik zou kort vermelden hoe je Rick kent. Elkaar ontmoet via een computerspel (niet eens de naam noemen, totaal niet relevant), veel via internet gepraat en door jullie gezamenlijke passie voor muziek bij Graspop terecht gekomen. Hier heeft hij Melissa voor het eerst ontmoet. Je zag toen dat er een bepaalde klik was maar dat de vonk nog niet over geslagen was. Een jaar later was dat wel het geval en sindsdien zijn ze niet meer bij elkaar weggegaan. Dan nog een stukje vertellen over waarom jij denkt dat ze goed bij elkaar passen met de focus op hoe jij merkt dat Rick dol op haar is (jij bent tenslotte zijn getuige) en dan ben je klaar. Wellicht nog wat memorabele momenten kort aanhaken (eventueel samenwonen, mooie vakanties,... dingen die ze samen ondernomen hebben en stappen in het leven die ze samen gezet hebben).

Hou het lekker luchtig en focus je op het paar, niet op allerlei randverhalen en over het spel. Laten we eerlijk zijn, je hebt geen talent voor verhalen op een grappige manier vertellen. Dat is ook geen enkel probleem maar je moet die beperking wel kennen en dus niet die kant op willen gaan.

Door Tweakers user SpeeDRaZoR3, donderdag 23 april 2015 00:28

Je verhaal is lastig te lezen als tekst. Ik denk dat de mensen die luisteren het al helemaal niet gaan volgen. Waarom hou je het niet kort en krachtig. Ik weet niet hoe goed je in vertellen bent, maar dit lijkt mij net iets to much.

Daarnaast wat de rest zegt, beginnen over exen en vreemd gaan geeft een raar beeld.

Door Tweakers user Marcade, donderdag 23 april 2015 06:16

Ben het helemaal met Tsurany eens. Verhaal is te langdradig om te lezen, laat staan om aan te horen zonder 'echt' leuke (inside) jokes.

Hele stuk waar je praat over Tom is idd. not done.

Doe zoals Tsurany zegt; kort het in; maak het oppervlakkiger; zoom alleen in op leuke anecdotes; omschrijf waarom ze zo goed bij elkaar passen volgens jou.

Door Tweakers user boombes, donderdag 23 april 2015 08:30

Kijk dat is feedback waar ik iets aan heb. Het is idd en bruiloft met redelijk wat nerds maar ik snap wat de kritiek vandaan komt. Het stuk over de ex gaat eruit en het handje vasthouden toen ze nog een relatie had ook. Het is idd mijn eerste speech ooit dus daarom post ik hem hier. Er moest sowieso nog een hoop schrap werk in gebeuren.

Ik ga het vandaag inkorten en aanpassen.


Nog maals bedankt voor de feedback

Door Tweakers user dyrc, donderdag 23 april 2015 09:29

Op de feedback tour:

Schoonouder reactie na de eerste alinea:
"naakt van de poort afspringen en kleine beesten doodhakken" als hobby, ik neem m'n dochter nu nog mee naar huis...
*vanaf nu nog maar half luisterend*
Oh is m'n schoonzoon ook nog "op een beetje stroeve manier" ontmaagd? Helemaal klaar met die kerel...

Inhoudelijk maakt het verhaal nooit uit, sommige mensen snappen de referenties, anderen "zitten jouw praatje even beleefd uit". Wat wel de moeite waard is, is om te bedenken voor wie je het doet, en wie je target audience is.

Doel: Rick ophemelen met een grapje tussendoor
Publiek: (schoon)ouders, mensen met een hechte relatie met Rick en Melissa.

Wat wil je publiek horen? Leuke, niet kwetsende superlatieven, "de leukste mensen die je kent", normaal en gezellig met een randje apart. Eigenzinnig, meer geven dan nemen, goed voor elkaar zorgen, goed voor jou zorgen (want z'n vrienden, die zijn 'm heilig) blabla vul 'm maar aan.

vuistregels:
geen ex
geen genante zaken
geen bedenkelijke of dubbel te interpreteren bewoordingen
geen alcohol, drugs, anderszins "niet onberispelijk gedrag" benoemen

Time je verhaal ook eens door hem hardop uit te spreken. Hoe lang wil je er staan? Hoe lang doe je over jouw verhaal hardop. Matcht dit niet? schijf bij/haal weg.

Door Tweakers user dyrc, donderdag 23 april 2015 09:34

erg praktische aanvulling (die mij goud waard bleek te zijn):

ga je 'm uit je hoofd doen of doe je het "vanaf een papiertje".
indien vanaf een papiertje: gebruik minimaal lettertype 14, dan kan je 'm redelijk nonchalant in 1 hand houden en het nog steeds lezen terwijl je wat met je armen loopt te zwaaien om alles kracht bij te zetten.

Door Tweakers user DeadlyGast, donderdag 23 april 2015 09:55

De A is van .. De B is van.. de C is van .. ect vul maar in hahah

Door Tweakers user JustM3, donderdag 23 april 2015 10:09

Mooi verhaal, maar inderdaad zoals eerder gezegt is het "ex" deel vrij pijnlijk... wie weet straks zit hij ook in de zaal. I know zal vreemd zijn maar het kan.

Daarnaast vind ik persoonlijk het laatste deel een beetje afgezagt, is er niks mooi/grappis gebeurd tijdens het laatste jaar graspop??

Reageren is niet meer mogelijk